De eerste rijles (deel 1 van een serie blogs)

Blogserie: rijles!

Door: Gabrielle

Mijn eerste rijles was een groot succes – voor de toeschouwers. Een uitstapje in de struiken, vastzitten in een bloemperkje en volkomen gebrek aan voertuigbeheersing in het algemeen. Maar ik vond ’t wel leuk!

Korte cursus

Het was een intake les om te kijken of een korte, driedaagse cursus bij mij zou passen. De korte cursus: twee en een halve dag intensief lessen met drie leerlingen en een instructeur en aan het einde van de dag het examen (toen nog alles in één keer).
Plaats delict: het parkeerterreintje van de rijschool, ergens op een industrieterrein in A. Ik kreeg een motor toegewezen, er werd me verteld hoe je gas geeft, remt en de koppeling bedient. Nou, ga maar een rondje om het gebouw rijden. Daar ging ik dan.

De eerste meters

Eerst een stukje rechtdoor. Dan een bocht naar rechts… dat stuur doet niks om me uit de struiken voor me te houden. Arme struik, maar hij ving me mooi op. De instructeur plukt mij én de motor uit het groen en zegt er bij dat ik een beetje moet leunen om de bocht door te gaan. OK, nieuwe poging. De volgende bocht kom ik door zonder iets of iemand te raken. Langs het gebouw en dan weer een rechtse, tussen het gebouw en een bloemperkje door. Best smal (een meter of vijf) en dat gebouw is groot.
Met deze mega snelheid sta je in zo’n bloemperkje ook meteen stil. Wel rechtop, yeah! Maar hoe kom ik hier uit? De motor is afgeslagen en het lijkt me verstandig om dat even zo te houden. Maar wat nu? Mijn mede-intakers doen inmiddels fijn en met steeds meer controle hun rondjes. Ik sta vast, na mijn derde bocht. Ooit. Gelukkig komt D. me redden. Ik stap af, hij stapt op, start de motor, geeft flink gas en hop, de motor staat weer op de straat. En door.

Motorrijder worden

Een paar rondjes zonder avonturen later is de intake les voorbij. Het voelt nog steeds wiebelig. De conclusie: ja hoor, je kunt prima de korte cursus doen. Maar neem dan wel eerst even een aantal terreinlessen vooraf. Arme groenvoorziening ….

Wil je weten welke motoren je bij Fris Motorverhuur kunt huren met jouw rijbewijs? Kijk hier naar een overzicht van het getrapte rijbewijs. Onze collectie vind je hier.