De verkorte cursus (deel 2 van een serie blogs)

Blogserie: rijles!

Door: Gabrielle

Na mijn eerste rijles en een stuk of acht terreinlessen was het tijd voor de korte cursus. Drie dagen intensief lessen en dan gelijk examen. Leuk? Jazeker! Voor iedereen geschikt? Zeker niet!

Terreinlessen

Na de intakeles heb ik eerst, op advies van de rijschool, het maximale van acht terreinlessen gevolgd. Elke week een uur, acht weken lang. Pionnetjes, rondjes, achtjes, remmen. Kortom: voertuigbeheersing! Dat had ik na die acht keer enigszins onder de knie dus vol enthousiasme begon ik aan de cursus.

Lesdagen

Drie dagen achter elkaar op de motor. Met drie leerlingen en één instructeur, dus steeds één deel achterop bij de instructeur (leerzaam!) en dan twee sessies zelf rijden. Je leert enorm veel in korte tijd, maar het geleerde kreeg (bij mij) geen kans om écht te bezinken en aan te komen. De andere twee leerlingen leken hier minder moeite mee te hebben: die waren gewoon lekker aan het rijden.

Examen

De middag van het examen. Eerst het gedeelte voertuigbeheersing: als dat onvoldoende was, mocht je daarna al niet meer ‘de weg op’. Daar kwamen de pionnetjes weer, en tot mijn eigen verbazing mocht ik na een aantal oefeningen het examen op de openbare weg voortzetten.
Helaas was dat niet zo’n succes. De verkeersregels, dat ging prima. Ik had de motor ook aardig onder controle (dat bleek wel uit die pionnetjes). Maar ik slaagde niet, die eerste keer. Het was allemaal toch wat onzeker. Klopt helemaal, dat vond ik ook.

Nog eens examen

Nog een paar losse lessen later heb ik het nog eens geprobeerd. Toen kwam ik het terrein niet eens af, na verschillende pionnetjes om te hebben gekegeld hield de examinator het voor gezien. En daar is het een aantal jaren bij gebleven. Andere prioriteiten zorgden er voor dat ik een gelukkige en enthousiaste achteropzitter werd. Tot het weer ging kriebelen …

Wil je weten welke motoren je bij Fris Motorverhuur kunt huren met jouw rijbewijs? Kijk hier naar een overzicht van het getrapte rijbewijs. Onze collectie vind je hier.

Deze blog is onderdeel van een serie. Lees hier deel 1.